Σεμινάριο σχεδιασμού παιδαγωγικών δράσεων στα ελληνικά μνημεία UNESCO

Διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Σεμινάριο Σχεδιασμού παιδαγωγικών δράσεων στα ελληνικά μνημεία UNESCO» με στόχο την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού του ΥΠΠΟ με τίτλο «Μνημειώδεις Περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO»

Σε συνέχεια των αντίστοιχων σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στις 21-22.11.2023 και 23-24.11.2023 με μεγάλη επιτυχία για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Αττικής στην Αθήνα και τα οποία είναι διαθέσιμα στο σύνδεσμο https://www.greekunescomonuments.gr/epimorfotiko-yliko/ σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ θα υλοποιήσει διήμερο σεμινάριο με τίτλο «Σεμινάριο Σχεδιασμού παιδαγωγικών δράσεων στα ελληνικά μνημεία UNESCO» με στόχο την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού του ΥΠΠΟ με τίτλο «Μνημειώδεις Περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. και Δυτ. Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στις 19-20 Ιουνίου 2024.

Το σεμινάριο θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς καθώς και σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων, προγραμμάτων αειφορίας κλπ των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης για το νέο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ. Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΣΠΑ 2014-20.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και μέσα από αναλυτικές εισηγήσεις και δημιουργικά εργαστήρια θα αναδειχθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά την πρώτη μέρα το σύνολο του παραχθέντος εν λόγω εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μνημειώδεις Περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO».

Πρόκειται για:

Α. εκπαιδευτικό φάκελο που αποτελείται από:

– 19 έντυπα που αφορούν στις 18 εγγραφές της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με στόχο την ανάδειξη στην εκπαιδευτική κοινότητα των ελληνικών μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έναν οδηγό για τον εκπαιδευτικό με προτάσεις για αξιοποίηση του υλικού

-.Καρτέλες των μνημείων για δραστηριότητες είτε στην τάξη είτε κατά την επίσκεψη στους χώρους

Β. Κόμβο διαθέσιμο στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, που περιλαμβάνει το σύνολο του υλικού σε ψηφιακή μορφή καθώς και πλούσιο συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, ηχητικά podcast, ταινία video προβολής καθώς και διαδραστικό βίντεο.

Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και δημιουργικά εργαστήρια σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την αξιοποίηση του υλικού.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα σεμιναρίου

Τετάρτη 19.6.2024: 9:00-15:00 Αναλυτική παρουσίαση του συνόλου του υλικού «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO»

Πέμπτη 20.6.2024: 9:00-15:00 Ξενάγηση σε βυζαντινά μνημεία του κέντρου της Πόλης της Θεσσαλονίκης και βιωματικά εργαστήρια στον χώρο του σεμιναρίου

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών 100 (25 από κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης)

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο https://greekunescoseminars.gr/ .

Σε περίπτωση υπερκάλυψης των θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

[Πηγή :edweek.gr]