Το εκπαιδευτικό υλικό για το “Νερό”, την “Ενέργεια”, τα “Απορρίμματα” και το “Αειφόρο σχολείο” έχει αρκετές αναφορές στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Βασικής Εννιάχρονης Εκπαίδευσης, καθώς και σε αυτό της Προσχολικής Εκπαίδευσης και του Λυκείου.
Οι άμεσες και έμμεσες αυτές αναφορές αποτελούν τη βάση για πολλαπλές προσεγγίσεις στο σύνολο των μαθημάτων του Δημοτικού και του Γυμνασίου και επεκτείνεται στο Λύκειο.
Οι άμεσοι στόχοι της εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και χρημάτων αφορούν τον τρόπο ζωής και την αναθεώρηση του τρόπου χρήσης της ενέργειας και του νερού στην καθημερινή ζωή του σχολείου.
Επίσης, η μείωση των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, η ανακύκλωση και γενικά η διαχείριση των απορριμμάτων στο σχολείο, συμβάλλει στη διαμόρφωση καθαρών, όμορφων τάξεων και προαυλίου. Αλλάζει το “μέσα” και το “έξω” του σχολείου.
Εξοικονομούνται χρήματα αλλά και υπάρχουν έσοδα από την ανακύκλωση του χαρτιού. Είναι απαραίτητη η εμπλοκή της όλης σχολικής κοινότητας για την επιτυχία των στόχων της Περιβαλλοντικής Ομάδας. Είναι σημαντικό ότι μέσα από το Πρόγραμμα το σχολείο “κερδίζει” από την ομαδική εργασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Οι δυνατότητες που προσφέρει στα άτομα και στις ομάδες η συνεργασία είναι από παλιά γνωστές. Στην καθημερινή ζωή όμως του σχολείου και κάτω από την πίεση της καθημερινής ρουτίνας σβήνει το φως της.
Ένας από τους βασικούς λοιπόν στόχους του Προγράμματος είναι η κατανόηση και η προώθηση της αναγκαιότητας συλλογικής απόφασης και δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών, που θα ωφελήσει και τις άλλες ομάδες σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.
Το εκπαιδευτικό υλικό μέσα από την εφαρμογή των προτεινόμενων δραστηριοτήτων βοηθάει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να:
• υπερασπιζόμαστε τις ιδέες και τις αρχές μας χωρίς επιθετικότητα,
• προσπαθούμε να επηρεάζουμε τους γύρω μας με τις δικές μας ιδέες, χρησιμοποιώντας το διάλογο και τα επιχειρήματα,
• μην αποδεχόμαστε συμβιβασμούς και παζαρέματα σαν μέσο λύσεων των προβλημάτων αλλά αντίθετα, να μελετάμε, να εξετάζουμε μια κατάσταση και να αλλάζουμε γνώμη εάν χρειάζεται,
• έχουμε πειθαρχία, να αναλαμβάνουμε με θάρρος πρωτοβουλίες και να έχουμε αίσθηση των ευθυνών μας.
καθορίζουμε με τους συνεργάτες μας τους στόχους για τους οποίους θέλουμε να εργαστούμε και να προχωρούμε όλοι μαζί.
Το εκπαιδευτικό υλικό που σας προτείνουμε απευθύνεται σε μαθητές 5-15 ετών. Στα παιδιά δηλαδή και τους νέους της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όπως είναι ευνόητο, στους αποδέκτες υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ως προς τη νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Για να εφαρμοστεί επομένως το εκπαιδευτικό υλικό, είναι αναγκαία η ευαίσθητη και τολμηρή προσαρμογή του στην αντίστοιχη ηλικία και στα ενδιαφέροντα των μαθητών από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.
Δείτε εδώ το Βιβλίο Δραστηριοτήτων
Πηγή :edweek.gr