Βάσεις 2024: Μετράμε επίσημα αντίστροφα για την ανακοίνωσή τους – Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Υπουργείο Παιδείας όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τα υποβληθέντα μηχανογραφικά δελτία και παράλληλα μηχανογραφικά δελτία ώστε να γίνουν όλες οι διαδικασίες ώστε να φτάσουμε στην πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για τις Βάσεις 2024.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να δουν πώς θα κινηθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παραδοσιακά οι βάσεις εισαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων ανακοινώνονται στα τέλη Ιουλίου.  Η ανακοίνωση των φετινών Βάσεων «κλείδωσε» για την Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Εκείνη την μέρα γύρω στο μεσημέρι (από τις 12:00 και μετά) αναμένεται να αναρτηθούν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας  https://results.it.minedu.gov.gr τα αποτελέσματα εισαγωγής των υποψηφίων.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να αναζητήσουν εάν και πού εισάγονται στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, με τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα λάβουν και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση ενημέρωσης.

Τέλος, υπάρχει και ο παραδοσιακός τρόπος της ανάρτησης των αποτελεσμάτων σε ευκρινές σημείο της σχολικής μονάδας, με την υποσημείωση ότι για λόγους προσωπικών δεδομένων αναρτώνται ο κωδικός του υποψηφίου και το τμήμα εισαγωγής.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στρατής Στρατηγάκης δίνει την οριστική του εκτίμηση για τις Βάσεις 2024 έχοντας αξιολογήσει και μελετήσει αναλυτικά τα βαθμολογικά και στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελληνίων.

Όπως τονίζει «Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων ήταν πάντα δύσκολη, διότι δεν γνωρίζουμε μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις βάσεις. Πρόκειται για τις προτιμήσεις των υποψηφίων στη σειρά που δηλώνουν τις σχολές στο Μηχανογραφικό τους.

 Οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται κάθε χρόνο και φέρνουν αυξομειώσεις στις βάσεις. Τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αφού ανακοινωθούν οι βάσεις».

Η εκτίμηση Βάσεων είναι μια απαιτητική συνθετική διαδικασία καθώς πρέπει να συνεκτιμηθούν μια σειρά από παράγοντες διαρκώς μεταβαλλούμενοι.

 «Από το 2022 έχουμε διαφορετικούς συντελεστές σε κάθε μάθημα σε κάθε Τμήμα, με αποτέλεσμα κάθε υποψήφιος να έχει διαφορετικά μόρια για κάθε Τμήμα.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία για το μέσο όρο των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε αν ένας υποψήφιος που έγραψε 19 στη Βιολογία αν έγραψε 12 στη Γλώσσα, οπότε τίθεται εκτός διεκδίκησης θέσης στην Ιατρική ή έγραψε 17 στη Γλώσσα, οπότε παραμένει ζωντανός στη διεκδίκηση της θέσης.

 Αναγκαστικά, κάνουμε παραδοχές και όσο περισσότερες παραδοχές κάνουμε τόσο μειώνεται η ακρίβεια της προσέγγισής μας στη βάση του Τμήματος» δηλώνει ο κ. Στρατηγάκης.

[Πηγή :dnews.gr]