Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Γεωλογία-Γεωγραφία: Το πρόγραμμα σπουδών μαθήματος στην Α’ και Β΄ Γυμνασίου

Γεωλογία-Γεωγραφία: Το πρόγραμμα σπουδών μαθήματος στην Α’ και Β΄ Γυμνασίου

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1859/24-3-2023 η υπουργική απόφαση ης υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή με το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Γεωλογίας – Γεωγραφίας των Α’ και Β’ τάξεων Γυμνασίου.  

H Γεωλογία-Γεωγραφία στις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού είναι ενταγμένη στο μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος. Στην Ε’ και τη Στ’ Δημοτικού και στην Α’ και Β’ Γυμνασίου διδάσκεται ως αυτόνομο μάθημα – Γεωγραφία και Γεωλογία-Γεωγραφία αντίστοιχα. Ο βασικός άξονας των Θεματικών Ενοτήτων που διατρέχουν την προσέγγιση της ύλης στην Α’ Γυμνασίου είναι η έννοια της αλλαγής, της δυναμικής μεταβολής. 

Μέσα από αυτό το πρίσμα εξετάζονται τόσο το φυσικό περιβάλλον (Γη, ατμόσφαιρα, φυσικές καταστροφές) όσο και το ανθρωπογενές (θέματα πληθυσμού). Βασική κατεύθυνση του Προγράμματος Σπουδών είναι να αποβεί κινητήρια δύναμη για την αλλαγή του σχολικού κλίματος. 

Να εμπνεύσει τους/τις εκπαιδευτικούς με κατάλληλες οδηγίες, χώρο, τρόπους και μέσα, ώστε η σχολική τάξη να εξελιχθεί σε εργαστήριο έρευνας, επικοινωνίας, δράσης και έκφρασης, που οδηγεί τους/τις μαθητές/-τριες στο να εργάζονται για να πραγματώσουν: τη συνεργατικότητα, την αυτογνωσία, τη γλωσσική επίγνωση, την επικοινωνιακή ικανότητα, την υπευθυνότητα, την ανεκτικότητα, την πειθαρχία, το αίσθημα δικαίου, τη δημοκρατική ευαισθησία, την άμιλλα, την αλληλεγγύη, την αισθητική καλλιέργεια, την επίλυση προβλημάτων, τη διερευνητική μάθηση, την ψηφιακή εγγραμματοσύνη. 

Επιμέρους βασικό διδακτικό προσανατολισμό του προγράμματος αποτελεί η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως εργαλείων έρευνας και μάθησης σε όλο το εύρος τους, όπως συνιστάται από την Οδηγία της ΕΕ (Digital Education Action Plan 2021-2027). Στόχος του Προγράμματος Σπουδών είναι να δοθούν ερεθίσματα, κατευθύνσεις και αρχές, κίνητρα και μεθοδολογικά εργαλεία για την επίτευξη της αποτελεσματικής διδασκαλίας μέσω της δημιουργίας δυναμικών κοινοτήτων μάθησης.  

Πηγή: alfavita.gr