Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αγώνες Υδατοσφαίρισης Λυκείων: Παράτυπη διαδικασία με μοριοδότηση και στις Πανελλαδικές;

Μια παράτυπη διαδικασία που ενέχει κινδύνους αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των πανελλήνιων  αγώνων Υδατοσφαίρισης Λυκείων, τα οποία σημειωτέον, έχουν επιρροή με ανάλογη μοριοδότηση και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, επισημαίνει ο Πανελλήνιο Σύλλογος Επαγγελματιών Άσκησης και Αθλητισμού (Π.Σ.Ε.Α.Α.) με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας.

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι οι Πανελλήνιοι αγώνες Λυκείων διεξάγονται μεταξύ ομάδων αυτοτελών σχολείων εναντίον μικτών ομάδων, δηλαδή ομάδων που συγκροτούνται από μαθητές διαφόρων σχολείων της ίδιας διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Αυτό όμως αντίκειται στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης με αριθμό 190677/Δ5/21-11-2016 περί διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις οποίες προβλέπεται η διεξαγωγή αγώνων στα ομαδικά αθλήματα μόνο μεταξύ αυτοτελών σχολικών ομάδων, δηλαδή από τα ίδια τα σχολεία εναντίον άλλων σχολείων και όχι μικτών ομάδων από διάφορα σχολεία της ίδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Το παραπάνω αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί δυνητικά νοθεύει αγωνιστική ισοτιμία και γιατί οι μαθητές που λαμβάνουν μέρος στους αθλητικούς σχολικούς αγώνες διεκδικούν προνόμια και πριμοδοτήσεις, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων».

Η επιστολή του ΠΣΕΑΑ

ΠΡΟΣ

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως.
Διευθυντή Φυσικής Αγωγής προϊστάμενο της Κ.Ο.Ε.Σ.Α.Δ. κ. Κερερέ.
Όλα τα μέλη της Κ.Ο.Ε.Σ.Α.Δ..

ΘΕΜΑ: «Πανελλήνιο αγώνες υδατοσφαίρισης Λυκείων 2022 – 2023»

Αξιότιμοι κυρία και κύριοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει τη ευαρέσκεια του γιατί με δικές σας ενέργειες διοργανώνονται εφέτος σχολικοί αγώνες Λυκείων στο ολυμπιακό άθλημα της Υδατοσφαίρισης το οποίο εμπνέει και κοινωνικοποιεί χιλιάδες μαθήτριες – μαθητές στο ευ αγωνίζεσθε στα κολυμβητήρια της χώρας και έχει προσφέρει αξιοθαύμαστες διεθνείς διακρίσεις στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε ότι διεξάγονται σχολικοί αγώνες υδατοσφαίρισης Λυκείων δυνάμει της με αριθμό 46413/Δ5/24-04-2023 συμπληρωματικής/τροποποιητικής προκήρυξής της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ. Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ότι η προκήρυξη αυτή εν πολλοίς αντιβαίνει στις διατάξεις της με αριθμό 190677/Δ5/21-11-2016 υπουργικής απόφασής σας, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες διεξάγονται οι αθλητικές δραστηριότητες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Διαπιστώσαμε επί του προκειμένου από την ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (https://koe.org.gr/…/programma-sxolikou-protathlimatos… ) ότι διεξάγονται Πανελλήνιοι αγώνες Λυκείων μεταξύ ομάδων αυτοτελών σχολείων εναντίον μικτών ομάδων, δηλαδή ομάδων που συγκροτούνται από μαθητές διαφόρων σχολείων της ίδιας διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτό όμως αντίκειται στις διατάξεις της υπουργικής απόφασης με αριθμό 190677/Δ5/21-11-2016 περί διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις οποίες προβλέπεται η διεξαγωγή αγώνων στα ομαδικά αθλήματα μόνο μεταξύ αυτοτελών σχολικών ομάδων, δηλαδή από τα ίδια τα σχολεία εναντίον άλλων σχολείων και όχι μικτών ομάδων από διάφορα σχολεία της ίδιας διεύθυνσης εκπαίδευσης.

Το παραπάνω αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί δυνητικά νοθεύει αγωνιστική ισοτιμία και γιατί οι μαθητές που λαμβάνουν μέρος στους αθλητικούς σχολικούς αγώνες διεκδικούν προνόμια και πριμοδοτήσεις, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ιδιαίτερα δε μας ξενίζει το γεγονός και ίσως επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας, ότι από την τροποποιητική/συμπληρωματική προκήρυξη με αριθμό 46413/Δ5/24-04-2023 προβλέπεται ότι προκειμένου οι μαθητές να λάβουν μέρος στους αγώνες υδατοσφαίρισης, θα πρέπει οι γονείς/κηδεμόνες τους να αποστείλουν στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται ότι αποδέχονται πλήρως τους όρους και τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελληνίων Αγώνων Υδατοσφαίρισης ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ, σχολικού έτους 2022-2023.
Ο σύλλογός μας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (Π.Σ.Ε.Α.Α.) εκπροσωπεί και τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων και συνάδελφοι που εκπληρώνουν κομβικό έργο για την νόμιμη και ομαλή διεξαγωγή των αθλητικών σχολικών αγώνων. Τα μέλη μας εναντιώνονται στην διεξαγωγή μίας διοργάνωσης σχολικών αγώνων που δεν θα πληροί τους προβλεπόμενους από τον νόμο όρους και προϋποθέσεις.

Έχουμε την αίσθηση ότι με την προϋπόθεση υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης πλήρους αποδοχής των όρων της συμπληρωματικής προκήρυξης από τους γονείς των μαθητών, η ευθύνη διεξαγωγής των αγώνων μετατίθεται εν αγνοία τους στους γονείς τους.

Με την παρούσα επιστολή μας, σας ζητάμε να μεριμνήσετε ούτως ώστε, έστω και την ύστατη χρονική στιγμή, να διεκπεραιωθούν όλες οι νόμιμες και ουσιαστικές διαδικασίες ούτως ώστε οι σχολικοί αγώνες υδατοσφαίρισης να διεξαχθούν δυνάμει ενός καθεστώτος νομιμότητας και ισονομίας και εάν αυτό δεν είναι εφικτό να ληφθεί μέριμνα για τον αποκλεισμό παραπέρα άδικων και παράνομων συνεπειών.

Πηγή: alfavita.gr