Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των νέων σχολικών βιβλίων

Η διανομή θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025, ενώ η Γ’ Λυκείου θα παραλάβει τα νέα βιβλία το σχ. έτος 2027-28

Το  καλοκαίρι του 2025 θα διανεμηθούν στα σχολεία τα νέα σχολικά βιβλία, με τη μορφή του πολλαπλού, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα “σκαλώσει” χρονικά η διαδικασία, εκτιμούν παράγοντες του ΙΕΠ και του υπουργείου Παιδείας.

Οσον αφορά τις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου , οι μαθητές της Β’ τάξης θα τα παραλάβουν το σχολικό έτος 2026-27 και της Γ΄τάξης το σχολικό έτος 2027-28.

Η ημερομηνία 2025, και με την προϋπόθεση ότι κάποιο γεγονός δεν θα καθυστερήσει τη διαδικασία, στηρίζεται στο εξής χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Επιτροπή, η οποία θα κοστολογήσει τα πακέτα  των νέων βιβλίων. Στην Επιτροπή δίνεται προθεσμία δύο μηνών για να εκδώσει το πόρισμα.

Ο χρόνος αυτός εκτιμάται ότι δεν επαρκεί, οπότε δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση.

Με δεδομένο ότι η κοστολόγηση των βιβλίων θα ολοκληρωθεί  στις 5 Μαρτίου θα ακολουθήσει η υπογραφή σχετικής απόφασης από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και δημοσίευση του πίνακα κόστους των βιβλίων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Εκτιμάται ότι το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη θα εκδοθεί η προκήρυξη προς τους συγγραφείς, ομάδων συγγραφέων και εκδοτικών οίκων.

Από τη στιγμή που θα εκδοθεί η προκήρυξη , δίνεται προς τους συγγραφείς, προθεσμία  11 μηνών για να παραδώσουν σε ηλεκτρονική μορφή το συγγραφικό τους έργο.

Δηλαδή εάν , πάνε όλα καλά και υποθέσουμε ότι το τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη θα εκδοθεί η Προκήρυξη ,  οι συγγραφείς θα παραδώσουν το έργο τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Στη συνέχεια εμπειρογνώμονες του ΙΕΠ, θα περάσουν από “κόσκινο” το συγγραφικό έργο  ανά πακέτο βιβλίων.

Οι εμπειρογνώμονες θα κρίνουν ποια από τα έργα των συγγραφέων είναι κατάλληλα και ποια όχι , ενώ θα ζητήσουν διορθώσεις , όπου αυτό απαιτηθεί.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας από τους εμπειρογνώμονες, εκτιμούν στο ΙΕΠ, ότι χρειάζεται πάνω από τρίμηνο, οπότε για η τελική αξιολόγηση των βιβλίων εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ για να εκτυπώσει τα εγκεκριμένα βιβλία χρειάζεται να έχει στα χέρια του το συγγραφικό έργο, σε ηλεκτρονική μορφή, τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ παραλάβει το υλικό, το Φθινόπωρο του 2024 , μπορεί να εκτυπώσει τα βιβλία γα το σχολικό έτος 2025-26.

Ωστόσο ένα υπάρξουν χρονικές καθυστερήσεις στη διαδικασία  ολοκλήρωση της συγγραφής των βιβλίων , δεν αποκλείεται τα βιβλία, σε έντυπη μορφή, να διανεμηθούν το καλοκαίρι του 2026.

Πρόβλημα με την εκτίμηση συνολικού κόστους

Επειδή καμία οικονομική μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει πόσο παραπάνω θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό η παραγωγή του πολλαπλού βιβλίου, καθώς δεν είναι γνωστός ο παράγοντας “εκπαιδευτικός” ποιο βιβλίο από το πολλαπλό  θα επιλέξει, στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει η εξής σκέψη και μάλλον απόφαση:

  • Το 2024 ημερομηνία που εκτιμάται ότι    οι συγγραφείς των νέων βιβλίων θα παραδώσουν σε ηλεκτρονική μορφή το υλικό,  οι εκπαιδευτικοί της τάξης θα κληθούν “πειραματικά”  να δηλώσουν το βιβλίο της προτίμησής τους για την   σχολική χρονιά 2025-26.

Με βάσει αυτές τις προτιμήσεις  (σ.σ. κατά προσέγγιση)   το υπουργείο Παιδείας θα κατανείμει τα ποσοστά των βιβλίων του πολλαπλού και θα δώσει εντολή στον ΔΙΟΦΑΝΤΟ να προχωρήσει στην ανάλογη εκτύπωση.

Η εκτύπωση μικρών ποσοτήτων βιβλίων θα “εκτινάξει” στα ύψη το κόστος 

Η πρόταση  να “κόβονται” βιβλία με χαμηλό αριθμό προτιμήσεων  (εκτυπώσεων), απορρίφθηκε από τους νομικούς του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις  στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες μπορεί να πέσουν και έξω καθώς δεν υπάρχει το βασικό στοιχείο “ποσοστά προτιμήσεων βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς”, κάνουν λόγο για “εκτόξευση” του κόστους  παραγωγής των βιβλίων κατά 20 με 30%.

Σημειώνεται ότι  το κόστος  εκτύπωσης των βιβλίων ήδη διπλασιάστηκε   την τελευταία  τριετία, λόγω αύξησης των τιμών πρώτων υλών (χαρτί, μελάνι κλπ). 

30 εκ. για αμοιβές συγγραφικού έργου κλπ

Στο μεταξύ   υπογράφηκε από την υπουργό Παιδείας  η απόφαση, με την ένδειξη “Εξαιρετικά Επείγον” η απόφαση ένταξης της Πράξης «Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων»   στο «ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2021-2025», με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποδέκτης της απόφασης είναι το ΙΕΠ.

Η δημιουργία νέων διδακτικών πακέτων περιλαμβάνει :

  • Βιβλίο μαθητή/μαθήτριας,
  • Τετράδιο Εργασιών,
  • Βιβλίο Αναφοράς κατά περίπτωση της Γενικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) με βάση τα νέα και επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών (188 Προγράμματα Σπουδών Γενικής Εκπαίδευσης: 166 νέα ΠΣ και 22 υφιστάμενα).

Τα Διδακτικά πακέτα, που περιλαμβάνουν τα προβλεπόμενα διδακτικά βιβλία, εντάσσονται μετά από αξιολόγηση στο εν λόγω Μητρώο και είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή τους μορφή μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να υπάρχει πληθώρα πηγών και πόρων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι σχολικές μονάδες επιλέγουν το διδακτικό πακέτο που επιθυμούν προκειμένου να λάβουν σε έντυπη μορφή τα διδακτικά βιβλία. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, οι δικαιούχοι των διδακτικών πακέτων που εντάσσονται στο Μητρώο λαμβάνουν εφάπαξ μία εύλογη αποζημίωση και στη συνέχεια λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση χρήσης, ανάλογα με τα διδακτικά πακέτα που διανέμονται στις σχολικές μονάδες.

Πηγή: alfavita.gr