Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το υπ. Παιδείας για την επαναφορά του μαθήματος της Γεωμετρίας στη διδακτέα ύλη της Γ’ Λυκείου και ως εξεταζόμενου μαθήματος στις πανελλήνιες εξετάσεις

Ο Βουλευτής της ΝΔ  Σταύρος  Καλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζήτησε να του απαντηθούν οι ακόλουθες τρεις ερωτήσεις:

  1. Μελετήθηκαν από το ΙΕΠ τρόποι αναβάθμισης της διδασκαλίας και της θέσης της Γεωμετρίας στην Εκπαίδευση; Εάν ναι, ποιοι είναι αυτοί και από πότε εφαρμόζονται.
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να επαναφέρει τη διδασκαλία της Γεωμετρίας στη Γ’ Λυκείου;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο να περιλάβει τη Γεωμετρία στα μαθήματα των Πανελληνίων εξετάσεων, για τους υποψηφίους του 2ου Επιστημονικού Πεδίου;

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή απέστειλε στη Βουλή της ακόλουθη απάντηση:

  • Η Γεωμετρία αποτελεί σημαντική περιοχή των Μαθηματικών που διδάσκεται σε όλες τις τάξεις της υποχρεωτικής Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού έως και την Γ ́ τάξη του Γυμνασίου. Στο Λύκειο, με τα υφιστάμενα ωρολόγια προγράμματα, η Γεωμετρία διδάσκεται ως αυτόνομος κλάδος του μαθήματος των Μαθηματικών στις Α ́ και Β ́ τάξεις του Γενικού Λυκείου, στις Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις του Επαγγελματικού Λυκείου και στις Α ́, Β ́, Γ ́ και Δ ́ τάξεις των Λυκείων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.
  • Συνεπώς, με βάση τα υφιστάμενα ωρολόγια προγράμματα, η Γεωμετρία διδάσκεται στη Γ ́ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων και στη Γ ́ και Δ ́ τάξη των Λυκείων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.
  • Επισημαίνεται ότι από το σχολικό έτος 2021-2022 η Γεωμετρία καθορίστηκε ως γραπτώς εξεταζόμενος κλάδος των Μαθηματικών στις προαγωγικές εξετάσεις της Α ́ και της Β ́ τάξης όλων των τύπων Λυκείων (ενδεικτικά, ΦΕΚ 4134/Β ́/09-09-2021 για τα Γενικά Λύκεια).
  • Με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών των Μαθηματικών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (ΦΕΚ 5814/Β ́/10-12-2021, 5260/Β ́/12-11-2021, 5390/Β ́/19-11-2021), η Γεωμετρία, Μέτρηση και Αναλυτική Γεωμετρία αποτελεί ένα από τα τρία Θεματικά Πεδία που διατρέχουν τα Μαθηματικά σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης.
  • Στο πλαίσιο των νέων Προγραμμάτων Σπουδών των Μαθηματικών, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση της Γεωμετρίας στην ανάπτυξη της χωρικής αντίληψης, του μαθηματικού συλλογισμού και της επιχειρηματολογίας.
  • Ειδικότερα, στο περιεχόμενο των Μαθηματικών Προσανατολισμού στη Β ́ και στη Γ ́ τάξη του Γενικού Λυκείου περιλαμβάνονται τόσο στοιχεία Αναλυτικής όσο και Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β ́ τάξης του Γενικού Λυκείου περιλαμβάνονται ενότητες για τα διανύσματα, την ευθεία και τον κύκλο, ενώ στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα των Μαθηματικών Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ ́ τάξης περιλαμβάνονται γεωμετρικοί τόποι, γεωμετρικές κατασκευές, κωνικές τομές και γεωμετρικοί μετασχηματισμοί.

Πηγή: esos.gr