Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν παρουσίασε τις πρώτες πρωτοβουλίες πάνω στις οποίες βασίζεται η πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο, το οποίο θα παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με στόχο την υπερεθνική συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια.
Ουσιαστικά το ευρωπαϊκό πτυχίο θα παρέχει την ευκαιρία συμμετοχής σε κοινά προγράμματα σπουδών, τα οποία θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι οι σπουδές σε πολλά Πανεπιστήμια σε διαφορετικές χώρες από όπου κάποιος θα μπορεί να αποκτήσει ένα πτυχίο που θα αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα της Ε.Ε. Η πρόταση της Κομισιόν αφορά πτυχία (bachelor), μεταπτυχιακά (masters) και διδακτορικά (PhD).
Κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο: Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της πρότασης
Η πρόταση βρίσκεται ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο και το προσχέδιο παρουσιάστηκε την Τετάρτη (27/3) από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Ιλιάνα Ιβάνοβα, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία.
Το προσχέδιο για το ευρωπαϊκό πτυχίο αναφέρεται ότι το πρόγραμμα θα παρέχεται σε εθελοντική βάση σε εθνικό, περιφερειακό ή θεσμικό επίπεδο και θα βασίζεται σε ένα κοινό σύνολο κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, η Ε.Ε. καλεί όλα τα Πανεπιστήμια να βελτιώσουν τις διαδικασίες και τις πρακτικές που ακολουθούν, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να επιτραπεί σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορες χώρες να συνεργάζονται διασυνοριακά δημιουργώντας κοινά προγράμματα.
Η ανακοίνωση προτείνει δύο πυλώνες συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πτυχίου που θα αναγνωρίζεται αυτόματα σε ολόκληρη την ΕΕ.
- Πρώτον, προτείνεται ένα προπαρασκευαστικό ευρωπαϊκό σήμα, το οποίο θα απονέμεται σε φοιτητές που αποφοίτησαν από προγράμματα κοινών πτυχίων που πληρούν τα προτεινόμενα ευρωπαϊκά κριτήρια. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα αποκτούν το προαναφερθέν σήμα ευρωπαϊκού πτυχίου μετά την αποφοίτησή τους μαζί με το πτυχίο που έλαβαν από το εκπαιδευτικό ίδρυμα του κράτους – μέλους στο οποίο σπούδασαν.
- Δεύτερον, προτείνεται η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πτυχίου που θα βασίζεται τόσο σε κοινά κριτήρια όσο και στην εθνική νομοθεσία των κρατών – μελών. Έτσι, θα απονέμεται είτε από κοινού, από διάφορα πανεπιστήμια διαφορετικών κρατών – μελών είτε από κάποιο ευρωπαϊκό νομικό πρόσωπο που θα έχει συσταθεί από τα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια για αυτό τον σκοπό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις εργασίες για την απόκτηση ευρωπαϊκού πτυχίου μέσω μιας σειράς συγκεκριμένων δράσεων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένα εργαστήριο πολιτικής για τα ευρωπαϊκά πτυχία που θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα Erasmus +.
Αυτό αναμένεται να συσταθεί το 2025, με στόχο τη συμμετοχή τόσο των ίδιων των κρατών μελών όσο και των μελών της κοινότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ε.Ε. προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο οι κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη του κοινού ευρωπαϊκού πτυχίου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ με θέμα την εκπαίδευση τους επόμενους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλεί τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα πανεπιστήμια, τους φοιτητές και τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους να εργαστούν και να συνεργαστούν από κοινού για την υλοποίηση της πρότασης.
Στόχος είναι μεταξύ άλλων να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε φοιτητές και φοιτήτριες να σπουδάσουν σε όλη την Ευρώπη, να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον, ενώ παράλληλα θα απλοποιηθεί και η αναζήτηση εργασίας μετά την αποφοίτησή τους, καθώς πλέον θα κάνουν αίτηση με ένα κοινά αναγνωρισμένο πτυχίο σε ολόκληηρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα διευκολυνθούν ως προς τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, θα προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές/φοιτήτριες και το προσωπικό τους, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους.
[Πηγή :edweek.gr]