Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Τα «κρυφά» επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που πολλοί αγνοούν

Τα «κρυφά» επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που πολλοί αγνοούν

Το τελευταίο διάστημα άνοιξε ένας μεγάλος διάλογος αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα ορισμένων τμημάτων όπου αναμένονται συγκεκριμένες διεργασίες για την κατοχύρωσή τους. Αποτελεί κοινό τόπο πάντως σε όλους όσοι ασχολούμαστε με τον επαγγελματικό προσανατολισμό πάντως πως πολύ συχνά μαθητές αλλά και φοιτητές αγνοούν ορισμένα σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με τα επαγγελματικά δικαιώματα, με την ένταξη στους κλάδους και το δικαίωμα διορισμού σε φορείς κ.λπ.

Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν, θα παραθέσουμε ορισμένα σημαντικά σημεία που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους σχετικά με την πρόσβαση στη δημόσια (και όχι μόνο) εκπαίδευση και που ενδιαφέρει χιλιάδες αποφοίτους.

– Το Πτυχίο Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης κ.λπ. είναι από τα παραδοσιακά που οδηγούν στον κλάδο ΠΕ78 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν πως στον ίδιο κλάδο μπορούν να ενταχθούν και οι απόφοιτοι Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίσης, δικαίωμα ένταξης στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν και οι απόφοιτοι Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση Κοινωνική Ανθρωπολογία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Παν/μίου, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (από το Μάιο του 2008) με κατεύθυνση Πολιτικές Σπουδές και Διπλωματία ή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης κατεύθυνσης Πολιτικής Επιστήμης.

– Ως ΠΕ04.04 ΒΙΟΛΟΓΟΙ νοούνται, πέρα από τους πτυχιούχους των τμημάτων Βιολογίας, και οι απόφοιτοι των τμημάτων Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής (Δημοκρίτειου Παν/μίου) και Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

– Οι φοιτητές του τμηματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα στη σχολή εάν θα ακολουθήσουν τον κλάδο των Μαθηματικών ή των Φυσικών και επακόλουθα μπορούν στην εκπαίδευση να διεκδικήσουν πρόσληψη ή διορισμό είτε με τον κλάδο ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ή με τον κλάδο ΠΕ04.01 ΦΥΣΙΚΟΙ

– Οι απόφοιτοι των τμημάτων Οικονομικών Επιστημών είναι οι πολυπληθέστεροι στον κλάδο ΠΕ80 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Ωστόσο, μπορούν να διεκδικήσουν το διορισμό τους στην εκπαίδευση, εντασσόμενοι επίσης στον ίδιο κλάδο και οι πτυχιούχοι Οικιακής Οικονομίας ή Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας ή Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ναυτιλιακών Σπουδών ή Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Στατιστικής ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης ή Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ακόμη και του τμηματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

– Στον κλάδο ΠΕ82 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, πέρα απο τα παραδοσιακά τμήματα, εντάσσονται και οι απόφοιτοι της Σχολής Μηχανικών (ΑΕΝ) και των τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

– Ο κλάδος ΠΕ85 ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ περιλαμβάνει πτυχιούχους Χημικών Μηχανικών αλλά και Μεταλλειολόγων Μηχανικών ή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

– Πέρα από τας κλασικά τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Πληροφορικής, πολλοί δεν γνωρίζουν πως στον κλάδο ΠΕ86 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ εντάσσεται και το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Παράλληλα, όσον αφορά τον ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), αυτός μοριοδοτείται. όπως και στους κατόχους ενός αυτονόμου μεταπτυχιακού. ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που προσφέρουν ορισμένα τμήματα και προτάσσουν τους πτυχιούχους τους στη διαδικασία πρόσληψης για τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό ισχύει για τους αποφοίτους:

α) παιδαγωγικών τμημάτων που εντάσσονται στους εκπ/κούς κλάδους ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ61, β) του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με κατεύθυνση Δασκάλων, γ) Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμημάτων της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), δ) καθηγητικών σχολών. Καθηγητικές Σχολές, νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης. Βάσει των ανωτέρω θεωρούνται μεταξύ άλλων και οι απόφοιτοι ΠΕ80 Οικονομίας (μόνο οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Οικιακής Οικονομίας), ΠΕ79.01- Μουσικής Επιστήμης, ΠΕ91.01 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) κ.λπ.

Επιλογικά, πέρα από την εκπαίδευση και τα συνδεόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι πολύ σημαντικό τόσο οι μαθητές όσο και οι φοιτητές των τμημάτων να γνωρίζουν επακριβώς τις δυνατότητες που τους προσφέρει ένα πτυχίο. Εξάλλου στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου επαγγελματικού προσανατολισμού, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας να γνωρίζουμε πέρα από τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα μας και τα μονοπάτια καριέρας που μας ανοίγονται.

Πηγή: alfavita.gr