Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Στατιστική επεξεργασία των βαθμολογικών επιδόσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2023

Βαθμολογικές επιδόσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2023

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών του 2023 δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Επειδή ο χαρακτήρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι διαγωνιστικός και η βαθμολογική επίδοση ενός υποψηφίου πρέπει να κρίνεται σε σύγκριση με τις επιδόσεις των συνυποψηφίων του, παραθέτουμε μια πρώτη στατιστική επεξεργασία των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων σε σχέση με αυτές των περσινών, ανά ομάδα προσανατολισμού, στις βαθμολογικές κλίμακες 0-10, 10-13, 13-15. 15-18, 18-20.

Οι παρακάτω πίνακες μας δίνουν μια καλή αίσθηση του πως έγραψαν οι φετινοί υποψήφιοι και βοηθούν στην αξιολόγηση της επίδοσης του κάθε υποψηφίου.

Η σημερινή ημέρα είναι πάντα φορτισμένη συναισθηματικά, τόσο για τους υποψηφίους που αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους, όσο και γι’ αυτούς που δεν είναι. Συγχαίρουμε θερμά την πρώτη κατηγορία υποψήφιων, αλλά και τη δεύτερη για την προσπάθειά τους. Συνιστούμε δε, στη δεύτερη κατηγορία υποψηφίων, μια ψύχραιμη αποτίμηση της προσπάθειάς τους, σε έναν δεύτερο χρόνο και αφού παρέλθει η φόρτιση της σημερινής ημέρας. Υπάρχουν πάντοτε επιλογές και δυνατότητες για όλους.

«Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις» (Ουίνστον Τσώρτσιλ).

Ας δούμε αναλυτικότερα την στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών των Πανελλαδικών του 2023.

Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Αρχαία Ελληνικά

Αρχαία

Μείωση γραπτών (-8,1%) στην κλίμακα 10-15 και μετατόπιση των επιδόσεων (σχεδόν εξίσου) στην κλίμακα 0-10 (+4,3%) καθώς και στην κλίμακα 15-20 (+3,8%).

Ιστορία

Ιστορία

Μικρή αύξηση των γραπτών (+3,5%) στην κλίμακα 0-13 και αντίστοιχη μείωση από την κλίμακα 13-20 και κυρίως από τα άριστα γραπτά (18-20).

Λατινικά

Λατινικά

Σημαντική μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση (-13,2%) και μετατόπιση των βαθμολογιών κυρίως στην περιοχή  15-20.

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

Γλώσσα

Σημαντική αύξηση γραπτών (+9,1%) στην κλίμακα 15-18. Γενικά το μάθημα τις Ν. Γλώσσας & Λογοτεχνίας αποδείχθηκε πιο εύκολο φέτος για τους υποψηφίους όλων των ομάδων προσανατολισμού.

Συνοπτικά

1

Ομάδα προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Μαθηματικά

μαθηματικά

Ισχυρή μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση (-17,5%) και σημαντική αύξηση γραπτών στην κλίμακα 15-18 (+9,4%).

Φυσική

φυσική

Μείωση γραπτών στις ενδιάμεσες κλίμακες 10-18 (-8,1%) και μετακίνησή τους σχεδόν εξίσου στις κλίμακες 0-10 και 18-20. Μείωση της «μεσαίας τάξης»!

Χημεία

χημεία

Κι εδώ η «μεσαία τάξη» εμφανίζει σημαντική μείωση (-10,1%) με μετακίνηση των γραπτών κυρίως κάτω από τη βάση (+8,3%).

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

γλώσσα θ

Πολύ καλύτερες επιδόσεις κι σ’ αυτό το πεδίο. +12,7% στην κλίμακα 15-18.

Συνοπτικά

2

Αξίζει να προσεχθεί η σημαντική μείωση υποψηφίων στο πεδίο αυτό.

Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Βιολογία

βιολογία

Δυσκόλεψε η Βιολογία τους υποψηφίους. Σημαντική αύξηση γραπτών κάτω από τη βάση (+8,6%) με αντίστοιχη μείωση κυρίως από την βαθμολογική κλίμακα 13-18 (-9,4%).

Χημεία

Χημεία Υ

Δυσκόλεψε η Χημεία και τους υποψηφίους των Σπουδών Υγείας με αποτέλεσμα τη μείωση των γραπτών σε όλες τις κλίμακες πάνω από τη βάση και αντίστοιχη αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση κατά 8%. Η μείωση γραπτών είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες βαθμολογίες 13-18.

Φυσική

Φυσική Υ

Μικρή αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+2,6%) με αντίστοιχη μείωση στα γραπτά πάνω από τη βάση και κυρίως στην κλίμακα 15-20.

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

Γλώσσα Υ

Σημαντική αύξηση και στο πεδίο Επιστημών Υγείας των γραπτών στην κλίμακα 15-20 (+9,7%).

Συνοπτικά

3

Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών ΟΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Μαθηματικά

Μαθηματικά Π

Ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από πέρσι με μικρή μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση (-3,5%) και αντίστοιχη αύξηση βαθμολογιών πάνω από τη βάση και κυρίως στην κλίμακα 15-20.

Οικονομία

οικονομία

Το μάθημα της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ δυσκόλεψε αρκετά των υποψηφίους φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά με ισχυρή μείωση των αριστούχων (-6,8%) και επίσης ισχυρή αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+9,5%).

Πληροφορική

πληροφορική

Αισθητή αύξηση αριστούχων κατά 4,8% και αντίστοιχη μείωση επιδόσεων σε όλες τις άλλες βαθμολογικές κλίμακες.

Ν. Γλώσσα & Λογοτεχνία

Γλώσσα Π

Καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Γλώσσας και στο πεδίο αυτό με ισχυρή αύξηση επιδόσεων στην κλίμακα 13-18 (+8,9%).

Συνοπτικά

4

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεταβολή του αριθμού υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και ως ποσοστό επί του συνόλου των υποψηφίων.

5
6

Εκκρεμεί η ανακοίνωση του μέσου όρου (ΜΟ) σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) και η συνακόλουθη και πολύ κρίσιμη επίσημη ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που προκύπτει ως ποσοστό του ΜΟ ανά ΟΠ, με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,8 έως και 1,2 και έχει οριστεί ξεχωριστά από κάθε τμήμα. Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι. βαθμολογιών, έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι η σύνταξη και η υποβολή του Μηχανογραφικού δελτίου κάθε υποψηφίου και είναι εξίσου σημαντικό με τις ίδιες τις εξετάσεις. Έτσι, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα ωριμότητα. Οι σωστές επιλογές θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία κάθε υποψηφίου και θα κάνουν τη διαδρομή του ευκολότερη και πιο αποδοτική.

Αργύρης Μυστακίδης

Φυσικός – Εκπαιδευτικός αναλυτής

Πηγή: alfavita.gr