Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

«Προς αποφοίτους»

«Ως υπεύθυνοι πολίτες θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα κοινά, ελέγχοντας τα γεγονότα, ως «Προμηθείς», και όχι τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις, ως «Επιμηθείς».

Με το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έπεσε και τυπικά η αυλαία της φετινής σχολικής χρονιάς. Για όλους εσάς, τους αποφοίτους, ξεκινά μια νέα περίοδος της ζωής και νέες προκλήσεις ανοίγονται μπροστά σας. Ένα νέο κεφάλαιο ζωής αρχίζει να γράφεται για σας, το περιεχόμενο του οποίου εξαρτάται από τη συμπεριφορά και τις επιλογές σας. 

Το νέο αυτό κεφάλαιο της ζωής σας, για να είναι δημιουργικό και να έχει νόημα, πρέπει να μη συμβιβαστείτε με το μέτριο και το συνηθισμένο. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνετε φορείς του νέου, ταράζοντας, δημιουργικά, τα στάσιμα νερά, κυνηγώντας τη γνώση με πάθος και με πίστη στην αριστεία, σε κάθε τομέα με τον οποίο θα καταπιαστείτε, ώστε να πετύχετε, να ανεβείτε ψηλά, γιατί τα πράγματα είναι ομορφότερα, όταν τα βλέπουμε από ψηλά. Όσο ψηλά κι αν ανεβείτε, όμως, όση αναγνώριση κι αν κερδίσετε, όσο πετυχημένοι κι αν είστε, να μένετε πάντα προσηνείς, ταπεινοί και ανθρώπινοι,  χωρίς έπαρση και αλαζονεία, και χωρίς να ξεχνάτε ποτέ την αφετηρία σας.

Επιπλέον ως υπεύθυνοι πολίτες θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα κοινά, ελέγχοντας τα γεγονότα, ως «Προμηθείς», και όχι τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις, ως «Επιμηθείς». Ενώστε δυνάμεις, ώστε να επανέλθει το ήθος, το όραμα και τα ιδανικά στην πολιτική ζωή, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και των ψευδαισθήσεων, του φανατισμού και των ιδεοληψιών. Δώστε αξία στην ανθρώπινη επαφή, πνοή στα αισθήματα και χώρο στη φιλία. Κτίστε αντιστάσεις στις προκλήσεις και αξιολογείστε τον καθένα με βάση την «πολιτεία» του, το «είναι» του, το αποτύπωμα του στην κοινωνία και όχι με βάση το «φαίνεσθαι» και τις δηλώσεις του.
Σ’ αυτή τη νέα πορεία ας έχετε ως πυξίδα το «πάντα ψηλά, πάντα μπροστά» με σύνεση, ταπεινότητα και ανθρωπιά. Πάντα να θυμάστε πως μπροστά πάνε όλοι εκείνοι, που σηκώνονται και αναζητούν – δημιουργούν τις συνθήκες που θέλουν, όλοι όσοι βγάζουν από το λεξιλόγιο τους τη λέξη «αδύνατο». Και όπως λέει κι ο ποιητής «αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις…».

Τέλος, σ’ αυτούς τους νέους δρόμους που θα πορευτείτε, προσπαθήστε να αφήσετε το αποτύπωμα σας, έχοντας πίστη στην αξία Άνθρωπος. Γιατί αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και τιμή, για όλους!

* Πέτρος Πιτσιάκκας, Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου