Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πανεπιστημιακά Τμήματα: Απίθανες καταστάσεις με την ισοδυναμία των πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Το πρόβλημα με τη μη κατοχύρωση ή τη μη διασαφήνιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων των σχολών ΑΕΙ, αντί να λυθεί, επεκτείνεται.

Με το άρθρο 22, του νόμου 4589/2019, ιδρύθηκαν στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής, με έδρα τη Λαμία.

Με το άρθρο 14, του νόμου 4610/2019, ιδρύθηκε στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας το τμήμα Μαθηματικών με έδρα την Καστοριά.

Με το άρθρο 2, του νόμου 4610/2019, ιδρύθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), το τμήμα Φυσικής και το τμήμα Χημείας, με έδρα την Καβάλα. 

Σύμφωνα με την απόφαση με Αρ. πρωτ. 84620/Ζ1, 08/07/2022 του Υπουργείου σας («Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2022-2023») το τμήμα Μαθηματικών με έδρα την Λαμία είναι αντίστοιχο με το τμήμα Μαθηματικών με έδρα την Καστοριά και με κανένα άλλο από ομοειδή τμήματα σε άλλα ΑΕΙ.

Το τμήμα Φυσικής με έδρα την Λαμία είναι αντίστοιχο με το τμήμα Φυσικής με έδρα την Καβάλα και με κανένα άλλο από ομοειδή τμήματα σε άλλα ΑΕΙ.

Το τμήμα Χημείας με έδρα την Καβάλα δεν είναι αντίστοιχο με κάποιο άλλο τμήμα Χημείας σε άλλο ΑΕΙ της χώρας.

Καταλάβατε τώρα το “περίεργα και όμως αληθινά”;

Εκτός του ότι η ως άνω κατάσταση επηρεάζει άμεσα τις μετεγγραφές, επηρεάζει και την ισοδυναμία των πτυχίων μεταξύ ομοειδών σχολών των ως άνω ΑΕΙ και συνακόλουθα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Δυστυχώς, το πρόβλημα με τη μη κατοχύρωση ή τη μη διασαφήνιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων των σχολών ΑΕΙ λόγω άκριτων παρεμβάσεων (π.χ. Μηχανικοί πρώην σχολών ΤΕΙ), αντί να λυθεί, επεκτείνεται.

Πηγή: alfavita.gr