Πανελλαδικές 2024: Σε ποια Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου αναμένονται 100αδες κενές θέσεις;

Και στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα Τμήματα Χημείας – Βιολογίας αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών

Πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένονται φέτος στο 2ο (Θετικών Επιστημών) και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) καθώς στα θέματα της Φυσικής καταγράφονται πολύ χειρότερες βαθμολογίες από τις περσινές. 

Παράλληλα είναι σίγουρο ότι σε σε δυο βασικές ομάδες τμημάτων του  2ου Επιστημονικού Πεδίου (Τμήματα Μαθηματικών και Τμήματα Φυσικής) αναμένεται να μείνουν, όπως και πέρσι 100αδες κενές θέσεις.

Θυμίζουμε ότι στις περσινές Πανελλήνιες εξετάσεις (2023) από τις 1.018 διαθέσιμες θέσεις στα επτά Τμήματα Φυσική για αποφοίτους ημ. ΓΕΛ  έμειναν κενές 564 θέσεις. 

Παρόμοια ζοφερή κατάσταση καταγράφηκε και στα Τμήματα Μαθηματικών, με 556 κενές θέσεις από τις 1.165 διαθέσιμες για αποφοίτους των ημ. ΓΕΛ της χώρας.

Διαφορετικά στα Τμήματα Χημείας – Βιολογίας

Όσον αφορά σε δυο άλλες ομάδες Τμημάτων (Τμήματα Χημείας και Τμήματα Βιολογίας) τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα Τμήματα αυτά αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών που πολλά όπως είδαμε παραπάνω υπέστησαν πανωλεθρία.

Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που για την εξήγηση του, πέρα από τον ολέθριο παράγοντα της ΕΒΕ, χρειάζεται ιδιαίτερη περίσκεψη και περαιτέρω μελέτη.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στα Τμήματα Χημείας και Βιολογίας εισάγονται σπουδαστές, προερχόμενοι από δύο επιστημονικά πεδία, οπότε η ποσοτική διαφορά των ενδιαφερομένων γίνεται διακριτή. 

Τα Τμήματα Χημείας 

Οι διαθέσιμες θέσεις στα Τμήματα Χημείας στους  αποφοίτους των ημ. ΓΕΛ 2023, ήταν 818 και καλύφθηκαν όλες. 

Τα Τμήματα Βιολογίας

Οι 418 διαθέσιμες θέσεις  για απόφοιτους ημ. ΓΕΛ 2023, στα 4 Τμήματα Βιολογίας καλύφτηκαν πλήρως. 

Το  Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής 

Οι διαθέσιμες θέσεις στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Αλεξανδρούπολης (ΔΠΘ) ήταν 116 και καλύφθηκαν όλες. 

[Πηγή :alfavita.gr]