Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Πανελλαδικές 2023: «Υποψήφιοι πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλο νησί για να εξεταστούν»

Πανελλαδικές 2023: «Υποψήφιοι πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλο νησί για να εξεταστούν»

Πανελλήνιες – Πανελλαδικές 2023: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο για τις πανελλήνιες εξετάσεις στην Κύθνο.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο για τις πανελλήνιες εξετάσεις στην Κύθνο, αν και υπάρχουν 13 υποψήφιοι, αριθμός που υπερκαλύπτει τα προαπαιτούμενα κριτήρια, επισημαίνουν οι γονείς των μαθητών του νησιού σε επιστολή διαμαρτυρίας τους.

Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει το alfavita.gr, οι γονείς τονίζουν ότι πρόκειται για μια «απολύτως απαράδεκτη απόφαση που παραπέμπει τους 13 υποψήφιους της Κύθνου (μεταξύ των οποίων και ενήλικες-εργαζόμενοι) να εξεταστούν σε άλλο νησί».

Στη συνέχεια, προσθέτουν ότι «αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση των δικαιωμάτων των Κυθνίων μαθητών και πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Αποτελεί εμπαιγμό για τις οικογένειες τους! Για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα Β/θμιας της Κύθνου που αριθμεί σήμερα 86 μαθητές».

«Η συμμετοχή των υποψηφίων της Κύθνου στις εξετάσεις προϋποθέτει έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής, για τους ίδιους και τους κηδεμόνες τους που εκτινάσσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό» καταλήγουν.

Τέλος, ζητούν το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφαση και να προχωρήσει στον ορισμό εξεταστικού κέντρου για τις πανελλήνιες εξετάσεις ΓΕ.Λ 2023 και στην Κύθνο.

Η επιστολή των γονέων

Αναλυτικά, η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις της Κύθνου για τον μη ορισμό εξεταστικού κέντρου Πανελλήνιων Εξετάσεων ΓΕΛ 2023:

Κύριοι,

Το Υπουργείο Παιδείας με σχετική απόφαση του περί του “Ορισμού  Εξεταστικών Κέντρων για τις πανελλαδικές εξετάσεις  ΓΕ.Λ. 2023” που εκδόθηκε  χτες -μια μόλις μέρα πριν την διάλυση της Βουλής και των υπουργικών σχημάτων ενόψει εκλογών-  ανακοινώνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο για τις πανελλήνιες εξετάσεις στο νησί μας αν και υπάρχουν 13 υποψήφιοι, αριθμός που υπερκαλύπτει τα προαπαιτούμενα κριτήρια.

Η απολύτως απαράδεκτη αυτή απόφαση που παραπέμπει τους 13 υποψήφιους της Κύθνου (μεταξύ των οποίων και ενήλικες-εργαζόμενοι)  να εξεταστούν σε άλλο νησί, αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση των δικαιωμάτων των Κυθνίων μαθητών και πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Αποτελεί εμπαιγμό για τις οικογένειες τους! Για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα Β/θμιας της Κύθνου που αριθμεί σήμερα 86 μαθητές.

Η συμμετοχή των υποψηφίων της Κύθνου στις εξετάσεις προϋποθέτει έξοδα μετακίνησης , διαμονής, διατροφής, για τους ίδιους και τους κηδεμόνες τους που εκτινάσσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό! Δεν είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουν όλες οι οικογένειες των υποψηφίων να ανταποκριθούν ή αν αυτό θα αποτελέσει λόγο παραίτησής τους. Επιπλέον κάθε οικογένεια θα έχει περαιτέρω οικονομικές απώλειες από την απουσία των γονέων-κηδεμόνων από την εργασία τους  για τουλάχιστον 10 ημέρες! Είτε οριστεί εξεταστικό κέντρο για τα παιδιά μας στην Κέα είτε στην Σύρο τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια πλοίων από την Κύθνο είναι ελάχιστα! Σπανίζουν θα λέγαμε!

Η ψυχολογική επιβάρυνση των υποψηφίων μαθητών που στην πιο κρίσιμη στιγμή της σχολικής τους ζωής θα βρεθούν μακριά από το οικείο σχολικό και οικιακό περιβάλλον τους, μακριά από το υποστηρικτικό πλαίσιο των συγγενών, των φίλων, των καθηγητών τους είναι απλώς ανυπολόγιστη!

Τα παιδιά μας αγωνίζονται για το μέλλον τους φοιτώντας σε υποστελεχωμένα σχολεία, χωρίς οργανωμένα ιδιωτικά φροντιστήρια, ξεπερνώντας  πολιτισμικές ανισότητες. Επιθυμούν να σπουδάσουν και να επιστρέψουν στην γενέτειρα τους για να την ευεργετήσουν με τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους γνώσεις. Η τακτική αυτή του Υπουργείου υπονομεύει όχι μόνο το μέλλον των μαθητών μας αλλά και ολόκληρου του νησιού μας.

Απαιτούμε το Υπουργείο να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφαση και να προχωρήσει στον ορισμό εξεταστικού κέντρου για τις πανελλήνιες εξετάσεις ΓΕ.Λ 2023 και στην Κύθνο. Θα αγωνιστούμε για την διόρθωση αυτής της αδικίας όχι μόνο για λογαριασμό των φετινών υποψηφίων αλλά και για κάθε μελλοντικό υποψήφιο! Δεν θα επιτρέψουμε να παγιωθεί αυτή η τακτική αποκλεισμού των παιδιών μας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

 Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Κύθνου

Η Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Καλλίλα Στέλλα                                                                  Βλάχου Ειρήνη

Πηγή: alfavita.gr