Ο πολιτισμός έχει ζωτική σημασία για κάθε λαό, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της ταυτότητας και της κοινωνικής του οργάνωσης. Aντιπροσωπεύει την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες του. Συγκεκριμένα, μέσω της γλώσσας, της τέχνης, της μουσικής, της λογοτεχνίας και άλλων πτυχών του πολιτισμού, οι λαοί διατηρούν την ταυτότητά τους και τη σύνδεση με το παρελθόν τους.
Η επίγνωση, μάλιστα, των κοινών στοιχείων για τα μέλη κάθε εθνικής κοινότητας εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και βοηθά την απόκτηση εθνικής αυτογνωσίας – απαραίτητη προϋπόθεση και για την εθνική ετερογνωσία.
Κάθε λαός, λοιπόν θα πρέπει να φροντίζει να μεταδίδει τις πολιτισμικές του αξίες στους νέους και νέες ώστε να διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη μοναδικότητα του εθνικού πολιτισμού τους, αλλά και να αντιλαμβάνονται τα κοινά στοιχεία με τους άλλους λαούς, ιδίως με τους λαούς που συγγενεύουν περισσότερο, όπως είναι οι λαοί της γηραιάς ηπείρου.
Είναι σημαντικό για τους λαούς της Ευρώπης να διαπιστώσουν τις κοινές τους καταβολές και να συνειδητοποιήσουν τις κοινές αξίες τους.
Η γνώση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και διασφαλίζει την ειρήνη μεταξύ των εθνών, καθώς η κοινή πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να συνδέσει τους ανθρώπους και να διασφαλίσει τη διατήρηση της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των εθνών.
Παράλληλα, οι ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και αντίληψης της πολυπολιτισμικότητας, οι οποίες είναι ουσιώδεις για την επιτυχία και την ευημερία της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι πολύπλευρη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει μια πλούσια ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω.
Αυτή η ιστορία περιλαμβάνει σημαντικά γεγονότα, πρόσωπα και επιδράσεις που έχουν σχηματίσει τη σύγχρονη πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα της Ευρώπης.
Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι πολυμορφικός και πλούσιος, με διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες, τέχνες και πρακτικές που αντιπροσωπεύουν την πολυμορφία των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.
Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, όμως, παράλληλα αντικατοπτρίζει και προάγει κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ισότητα.
Αντιπροσωπεύει, λοιπόν, έναν πλούσιο και πολυδιάστατο κόσμο που συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της ευημερίας της Ευρώπης και των λαών που την απαρτίζουν.
Αυτό που χρειάζεται, επομένως, είναι να εγχαραχθεί στη συνείδηση κάθε ευρωπαίου πολίτη εκτός από την εθνική του ταυτότητα η ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η επίγνωση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και η ευρωπαϊκή πολιτισμική ανάπτυξη θα επιτευχθεί μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές και δράσεις.
Αρχικά, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εθνικές προκαταλήψεις, να εξαλειφθούν τα προαιώνια ιστορικά μίση και να γεφυρωθούν οι μακροχρόνιες διαφορές.
Όλοι οι λαοί και οι πολίτες της ευρωπαϊκής οικογένειας να συναισθανθούν τον κοινό σκοπό, τον εκδημοκρατισμό του θεσμού, την πολιτισμική ανάπτυξη, την βιώσιμη ανάπτυξη, την ψηφιακή πρόοδο, την οικονομική δικαιοσύνη και την προαγωγή της ποιότητας ζωής όλων.
Υπάρχουν, βέβαια, και πολλές δράσεις που μπορούν να φέρουν κοντά τους λαούς της Ευρώπης και να προωθήσουν την κοινότητα και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ τους και να συμβάλλουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του θεσμού της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν: εκπαιδευτικά προγράμματα που επιτρέπουν σε νέους και ενήλικες να ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες και πρακτικές μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων όπως ανταλλαγές φοιτητών, εργασίες πρακτικής άσκησης, και προγράμματα ανταλλαγής εκπαιδευτικών.
Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, και εκθέσεων που παρουσιάζουν την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε όλη του την έκταση. Διοργάνωση διεθνών αθλητικών γεγονότων όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φέρνουν κοντά ανθρώπους από διάφορες χώρες για να γιορτάσουν την αθλητική άνθιση και την αμοιβαία κατανόηση. Δημιουργία προγραμμάτων έρευνας και εκπαίδευσης που συμμετέχουν φοιτητές, ερευνητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Προγράμματα που ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και προωθούν την κοινωνική συνοχή και την ενσωμάτωση των μειονοτήτων.
Διοργάνωση προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας σε διάφορους τομείς όπως η περιβαλλοντική προστασία, η κοινωνική πρόνοια και η πολιτιστική ανταλλαγή. Δημιουργία προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης που θα απευθύνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινότητες.
Δημιουργία προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, η τεχνολογία και η βιώσιμη ενέργεια που θα διασφαλίσουν την ποιότητα ζωής μας.
Διοργάνωση μέσω του Διαδικτύου, πανευρωπαϊκών συλλαλητηρίων για την παύση εχθροπραξιών και την διεκδίκηση ειρηνικών λύσεων. Δημιουργία πλατφορμών συζήτησης και ανοιχτού διαλόγου για αλλαγές στο κοινωνικό πλαίσιο και πολιτισμικές ανταλλαγές.
Τέλος, θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης μέσω των ΜΚΔ και των ΜΜΕ με απώτερο σκοπό την επίγνωση των ευρωπαίων πολιτών για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλες οι παραπάνω δράσεις, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ενωμένου και κοινωνικά αλληλέγγυου ευρωπαϊκού χώρου. Παράλληλα θα βοηθήσουν να εγχαραχθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα στη συνείδηση κάθε ευρωπαίου πολίτη και ο καθένας θα εξοικειωθεί με τις ευρωπαϊκές ιδέες και θα μυηθεί στις ευρωπαϊκές αξίες.
Όλοι οι λαοί της Ευρώπης θα προσβλέπουν σε ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη ανανεωτική με περισσότερη ειρήνη και ελευθερία.
[Πηγή :alfavita.gr]