Οκτώ οδηγίες του ΕΟΔΥ προς μαθητές κι εκπαιδευτικούς για το άνοιγμα των σχολείων

Τις επόμενες ημέρες η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας για τις απουσίες των μαθητών

Ανακοίνωση με οκτώ συστάσεις-οδηγίες   προς μαθητές κι εκπαιδευτικούς, για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, εξέδωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων.

Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται από τον ΕΟΔΥ, να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Ειδικότερα, ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

1. Τακτικό πλύσιμο των χεριών:

  •         Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
  •         Πριν και μετά:  Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος – Το γεύμα-Τη χρήση της τουαλέτας
  •         Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  •         Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

2. Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

3. Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

4. Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

5. Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

6. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

7. Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

8. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Τις επόμενες ημέρες η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας για τις απουσίες των μαθητών 

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας  θα εκδώσει τις επόμενες ημέρες εγκύκλιο για τις απουσίες των μαθητών, η οποία θα είναι ίδια με την περσινή, σύμφωνα με την οποία με  απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα στο myshool, οι απουσίες των μαθητών θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα έξαρσης των ιώσεων, κι εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν μέτρα προστασίας.

Η “πάγια” οδηγία του υπουργείου Παιδείας είναι  οι  γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, όπως  γίνεται,  με κάθε ασθένεια. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη   τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας. 

[Πηγή: esos.gr]