Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Μαθητές λυκείου συμμετέχουν σε εικονική δίκη για μαθητή το γραπτό του οποίου μηδενίστηκε!

Μαθητές λυκείου συμμετέχουν σε εικονική δίκη για μαθητή το γραπτό του οποίου μηδενίστηκε!

Μαθητές της Β’ και Γ΄ λυκείου της Πάτρας είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μια δίκη αλλά να γίνουν μέρος της.

Όπως σημειώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ το αχαϊκό thebest.gr, h εικονική δίκη που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 05 Απριλίου στο πρωτοδικείο Πατρών, αφορούσε σε μαθητή που εντοπίστηκε με κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια εξέτασης στο μάθημα των Λατινικών στις πανελλαδικές εξετάσεις, του μηδενίστηκε το γραπτό και αποβλήθηκε από τη διαδικασία. 

Οι μισοί μαθητές θα έπρεπε να υπερασπιστούν τον διαγωνιζόμενο μαθητή, που έκανε ένσταση κατά της διοικητικής πράξης και οι άλλοι μισοί στο ρόλο δικηγόρων του νομικού συμβουλίου του κράτους, θα έπρεπε να υπερασπιστούν την νομική υπόσταση της απόφασης και να τεκμηριώσουν σχετικά. 

Οι μαθητές έδωσαν το παρών στο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης για την εξωστρέφεια της Δικαιοσύνης και το «άνοιγμά» της προς την κοινωνία. Η επιμορφωτική επίσκεψή είχε θέμα «Εξοικείωση των νέων με τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τους Δικαστικούς Λειτουργούς της».

Στην Αίθουσα του Ακροατηρίου του πρωτοδικείου Πατρών μαθήτριες και μαθητές του 6ου και 8ου ΓΕΛ Πατρών ενημερώθηκαν αρχικά για τον τρόπο λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης. Στόχος της δράσης είναι αφενός μεν η ενημέρωση των μαθητών γύρω από βασικά θέματα δικαιοσύνης και θεσμών, αφετέρου δε η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μέσα από διαδραστική συζήτηση.

Στο Α’ μέρος της εκδήλωσης Δικαστές του Δικαστηρίου παρέθεσαν με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο κάποια πρωταρχικά ζητήματα δικαίου και απονομής δικαιοσύνης (όπως διάκριση των εξουσιών, δικαίωμα δικαστικής προστασίας, οργάνωση της Δικαιοσύνης και διάκριση δικαστηρίων), ενώ σε ελεύθερη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους και να θέσουν ερωτήσεις. 

Στο Β’ μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές, με την καθοδήγηση των Δικαστών, συμμετείχαν στη διεξαγωγή σύντομης εικονικής δίκης, με στόχο να γνωρίσουν όλα τα ακολουθούμενα στάδια της διαδικασίας (από την κατάθεση του δικογράφου έως την έκδοση της δικαστικής απόφασης) και να κατανοήσουν τα εργαλεία και το πνεύμα απονομής δικαίου.

Για την οργάνωση και διεξαγωγή της δράσης, εκτός από την ομάδα των ομιλητών Δικαστών, είχε συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας από δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ τη γενική εποπτεία ασκεί η Διευθύνουσα το Δικαστήριο Πρόεδρος.

Πηγή; alfavita.gr