Ζητούν μείωση της ύλης για τους μαθητές της Θεσσαλίας

Έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας να μειώσει  άμεσα την ύλη για τους μαθητές της Θεσσαλίας , λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες, απευθύνει , με ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Είμαστε στο τέλος του Οκτώβρη και ακόμα και σήμερα οι μαθητές μας, οι γονείς τους, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, μετράνε τις πληγές τους από τις πλημμύρες και αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες έχει αφήσει βαρύ αποτύπωμα και στη σχολική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, η έναρξη της λειτουργίας των σχολείων έγινε μετ’ εμποδίων, στα τέλη Σεπτέμβρη.

Χάθηκαν πάρα πολλές μέρες λειτουργίας, συνυπολογίζοντας και το κλείσιμο των σχολείων, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επίσης, χαμένες διδακτικές ώρες, ακόμα και σε μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά, προκλήθηκαν από τις λιγοστές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίες ήταν πολύ λιγότερες κι από τα δηλωθέντα κενά από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και η διαπίστωση όλων των εκπαιδευτικών –την οποία αποδέχονται «ντροπαλά» και παράγοντες των ΥΠΑΙΘΑ – ΙΕΠ- ότι η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων, σε όλες τις τάξεις, είναι μεγάλη και δύσκολα μπορεί να ολοκληρωθεί και να γίνει κτήμα των μαθητών, ακόμα και σε «κανονικές συνθήκες». Να τονιστεί επίσης, και το αρνητικό μορφωτικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η τηλε-«εκπαίδευση» των προηγούμενων σχολικών ετών.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και ο μεγάλος όγκος της διδακτέας ύλης εμποδίζουν την επιτυχή διαχείρισή της, αφού η τυπική ολοκλήρωση της διδασκαλίας της συνεπάγεται την υποβάθμισή της σε απλή «παράδοση» μαθημάτων, ανεξάρτητα από τις ανάγκες των μαθητών/τριών. Η αφομοίωση της ύλης από τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι έργο πολύ απαιτητικότερο και χρονοβόρο από την επιφανειακή «γνωριμία» με το κάθε γνωστικό αντικείμενο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας απευθύνεται στους καθηγητές της περιοχής μας, στους γονείς των μαθητών μας, στις ΕΛΜΕ της Θεσσαλίας, για να απαιτήσουμε άμεσα τη μείωση της ύλης των μαθημάτων.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ να ανακοινώσει άμεσα μείωση της ύλης

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ                  ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Πηγή: [esos.gr]