Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

‘Ενωση Ελλήνων Χημικών: Ψήφισμα για την αύξηση των διδακτικών ωρών στην Γ’ Γυμνασίου

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών προχώρησε σε ψήφισμα για τη «βελτίωση της ιδιαίτερα υποβαθμισμένης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το μάθημα της Χημείας στο Γυμνάσιο». Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής είναι σε εξέλιξη δημοσκόπηση με την οποία η Ένωση ζητά «την συμπαράσταση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και της κοινωνίας στο σύνολο της»  για την αύξηση των διδακτικών ωρών στην Γ’ Γυμνασίου στο μάθημα της Χημείας.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Πρόταση Αύξησης Διδακτικών Ωρών Χημείας στην Γ’ Γυμνασίου

Η Χημεία ως βασική επιστήμη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, με πολλές εφαρμογές, όπως φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα και νέα υλικά. Η γνώση βασικών εννοιών Χημείας παρέχει στους πολίτες την ισότιμη συμμετοχή σε μια κοινωνία που τεχνολογικά εξελίσσεται ραγδαία.

Οι συντονισμένες και με επιχειρήματα προτάσεις της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) για αναβάθμιση της Χημείας στην Γ’ Λυκείου από το 2012 έως το 2015, είχαν ευτυχές αποτέλεσμα, βγάζοντας την επιστήμη μας από την απαξίωση της μεταρρύθμισης “Αρσένη”, επαναφέροντας την χημική εκπαίδευση στο προσκήνιο, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τους συναδέλφους, αλλά κυρίως προσφέροντας στην άρτια εκπαίδευση των μαθητών.

Παρόλα αυτά και παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ε.Ε.Χ. για αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, η κατάσταση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι θεωρούμε ότι η Χημεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχει την θέση που της αξίζει. Στο Γυμνάσιο η Χημεία διδάσκεται μόλις μία ώρα την εβδομάδα στη Β’ και στη Γ’ τάξη. Έτσι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι μαθητές μεταβαίνουν στο Λύκειο, έχοντας ελάχιστες γνώσεις Χημείας.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την διδασκαλία της Χημείας προτείνονται οι παρακάτω αλλαγές:

  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Χημείας από μία (1) σε δύο (2). Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με μεταφορά μιας (1) διδακτικής ώρας από το μάθημα “Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή” το οποίο διδάσκεται τρεις (3) ώρες την εβδομάδα στην Γ’ Γυμνασίου. Υπάρχουν και άλλα μαθήματα από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η επιπλέον ώρα διδασκαλίας.
  • Κάθε τμήμα να χωρίζεται σε δύο επιμέρους ομάδες μαθητών, ώστε να είναι εφικτή η διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων στον προβλεπόμενο χρόνο.
  • Η Χημεία Γ’ Γυμνασίου να περιλαμβάνεται στα μαθήματα των απολυτήριων εξετάσεων του Ιουνίου.

Αν συμφωνείτε με την παραπάνω πρόταση αναβάθμισης του μαθήματος της Χημείας, παρακαλούμε να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο σας, την ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail και τον τόπο κατοικίας σας.

Δείτε εδώ το ψήφισμα

Πηγή: alfavita.gr