Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης Price Media Law Moot Court Competition διοργανώνεται σε ετήσια βάση, από το Bonavero Institute of Human Rights της Νομικής Σχολής της Οξφόρδης (Faculty of Law of theUniversity of Oxford).
Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο των ΜΜΕ και των τεχνολογιών της πληροφορίας στην κοινωνία «Price Media Law Moot Court Competition» (2023 European Rounds), ο οποίος έλαβε χώρα στο Παρίσι, από 31.01.2024- 02.02.2024, έφτασε στον ευρωπαϊκό τελικό του διαγωνισμού και, τελικά, προκρίθηκε στον Παγκόσμιο Γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στην Οξφόρδη στις 15-19 Απριλίου 2024.
Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης Price Media Law Moot Court Competition διοργανώνεται σε ετήσια βάση, από το Bonavero Institute of Human Rights της Νομικής Σχολής της Οξφόρδης (Faculty of Law of theUniversity of Oxford). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς προσέγγιζε εξαιρετικά ενδιαφέροντα και επίκαιρα νομικά ζητήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη σχέση της με το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Η Νομική Σχολή Αθηνών συμμετέχει στο διαγωνισμό από το έτος 2020, καταγράφοντας εξαιρετικές επιδόσεις χάρη στην υψηλού επιπέδου παρουσία της, τόσο στο στάδιο της κατάθεσης των γραπτών υπομνημάτων όσο και στο στάδιο της προφορικής αγόρευσης ενώπιον των δικαστών.
Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα αποτέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Αθανασία Πατέλη, Αργυρώ- Δήμητρα Παπαβασιλείου, Ιωάννα Λυμιώτη και Ιωάννα- Ραφαηλία Μαλανδράκη, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Αναπληρώτριας καθηγήτριας Ευρωπαϊκού Δικαίου κας. Ρεβέκκας- Εμμανουέλας Παπαδοπούλου και του Αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου κ. Γεωργίου Κυριακόπουλου της Νομικής Σχολής Αθηνών, με τη συνεπικουρία, στην προετοιμασία της ομάδας, της προπτυχιακής φοιτήτριας Ελένης Ράδοβιτς, η οποία υπήρξε μέλος της ομάδας του 2022.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής έλαβε εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή της από τους βαθμολογητές των γραπτών υπομνημάτων και τους κριτές δικαστές στην προφορική διαδικασία («Admirable legal reasoning and structure», «Excellent understanding of Public International Law and profound understanding of the ambiguous legal realms of artificial intelligence»), ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών της ισχυρισμών, αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ΜΜΕ και των τεχνολογιών της πληροφορίας στην κοινωνία.
Η υψηλή αυτή διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζει μια δυναμική παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού, αντικατοπτρίζει το πάθος των φοιτητών και των φοιτητριών της Νομικής Σχολής για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.
Στην επιτυχία της φετινής ομάδας συνέβαλαν σημαντικά και οι χορηγοί, των οποίων η υποστήριξη και οι γενναιόδωρες συνεισφορές ήταν καθοριστικές στην πορεία και την επιτυχία της ομάδας. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους ακόλουθους χορηγούς: το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), τη δικηγορική Εταιρεία ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, τη δικηγορική Εταιρεία ΜΠΑΧΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ, τη δικηγορική εταιρεία ΜΠΕΡΝΙΤΣΑ, τη δικηγορική εταιρεία ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΒΕΚΡΗΣ και τη δικηγορική εταιρεία ΤΡΟΥΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.”
[Πηγή: alfavita.gr]