Δ.Μιχαηλίδου: Φαίνεται ότι με Πανελλαδικές θα μπαίνει κανείς στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

“Και ο βαθμός του απολυτηρίου θα παίζει ρόλο”

Φαίνεται ότι με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα μπαίνει κανείς στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά είναι πράγματα υπό διαμόρφωση, δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Δημοσιογράφος: Εγώ θα μπορώ, βγαίνοντας από το Λύκειο να εγγραφώ στο Πανεπιστήμιο χωρίς να δώσω εξετάσεις; Πρέπει να έχω ένα συγκεκριμένο βαθμό;Πρέπει να έχω βαθμό 18 για να εγγραφώ στην Ιατρική;

Δόμνα Μιχαηλίδου: Αυτή τη στιγμή όλα εξετάζονται. Δηλαδή  θα είναι εισακτέοι; Μάλλον. Δεν είμαι σίγουρη γιατί τώρα το γραφείο του υπουργού και πρωθυπουργού επεξεργάζοναι αυτές τις πληροφορίες.Φαίνεται ότι με τις πανελλήνιες θα μπαίνει κανείς στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά είναι πράγματα υπό διαμόρφωση .

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι και ο βαθμός του απολυτηρίου θα παίζει ρόλο.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Βέβαια θα παίζει.

Σημείωση του esos: Ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης το έχει ξεκαθαρίσει ότι τον τρόπο εγγραφής των ενδιαφερομένων θα τον καθορίζει το ίδιο το Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο και οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα έχουν σχέση .

Μιλώντας για τα δημόσια ΑΕΙ, η υφυπουργός  διευκρίνισε ότι η στήριξη της Πολιτείας γίνεται σε δύο επίπεδα. «Αρχικά γίνεται σε κτηριολογικό και σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο εστιών, σε επίπεδο βιβλιοθηκών, σε επίπεδο της καθημερινότητας των μαθητών και βέβαια και σε επίπεδο στελέχωσης» είπε.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποκάλυψε ότι η αρχή θα γίνει με σχολές στην Ευρώπη. «Ξεκινούμε με τις διασυνδέσεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με ελληνικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να αρχίζουν συμπράξεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να ανοίγουν στη χώρα μας, να αρχίζουν να γυρίζουν πίσω οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, να μπορέσουμε να γίνουμε πόλος έλξης εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.

Η ίδια εκτίμησε ότι αυτή η αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση που δρομολογείται να μπορέσει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Πρωτίστως είναι η πρωτογενής νομοθεσία η οποία θα περάσει έτσι ώστε να δημιουργήσει το πλαίσιο που από τη μία θα αφήνει, από την άλλη θα θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για το ποιος μπορεί να έρθει στη χώρα και να ανοίξει ένα πανεπιστήμιο».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Γιώργο Σιαδήμα απάντησε και στο εάν τα πτυχία από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εξισώνονται με τα δημόσια.
Στόχος είναι τα πτυχία των ιδιωτικών να είναι ισότιμα με τα δημόσια

«Ο στόχος είναι αυτός. Και γι αυτό ακριβώς λέμε ότι και οι προδιαγραφές αλλά και ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να γεμίσουμε πολύ μικρά πανεπιστήμια κολεγιακού τύπου, τα οποία δεν θα είναι ισάξια των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων», υποστήριξε η κα Μιχαηλίδου.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ότι αυτή είναι η πρόθεση και η υλοποίησή της θα το εγγυάται.

{Πηγή: esos.gr}