Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » ΑΣΕΠ: Πότε βγαίνουν οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

ΑΣΕΠ: Πότε βγαίνουν οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Στις προκηρύξεις των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε προ ολίγων ημερών, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, επιβεβαιώνοντας, πως οι δύο προκηρύξεις για τους πίνακες εκπαιδευτικών γενικής παιδείας, αναμένεται να σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς την ημέρα αποστολής των δύο προκηρύξεων στο Τυπογραφείο, καθώς, όπως σημειώνει, δεν γνωρίζει το κατά πόσο θα επηρεασθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδίως το υπουργείο Παιδείας από τον χιονιά.

Όπως φαίνεται η αποστολή στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) των Προκηρύξεων του ΑΣΕΠ για τη Γενική Εκπαίδευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί από Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, καθόσον αναμένεται το πέρας των διαδικασιών (συμφωνία για το περιεχόμενο των Προκηρύξεων) από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευτικών.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως:

  • Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ
  • Η λήξη υποβολής των αιτήσεων θα είναι περίπου στις αρχές/μέσα Μαρτίου.
  • Έχει μεσολαβήσει ώστε οι βεβαιώσεις ολοκλήρωσης σπουδών από ΑΕΙ να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατόν

Η ενημέρωση του Προέδρου του ΑΣΕΠ για τις προκηρύξεις των εκπαιδευτικών

Επειδή στο ΑΣΕΠ (αλλά και προσωπικά) γινόμαστε δέκτες εκατοντάδων ερωτημάτων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των προκηρύξεων γενικής εκπαίδευσης και της υποβολής των αιτήσεων, θα ήθελα να ενημερώσω για τα εξής:

Την εβδομάδα αυτή θα αποσταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση (θα ήμουν πιο συγκεκριμένος εάν γνώριζα πόσο θα επηρεασθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και ιδίως το Παιδείας που είναι στο Μαρούσι τη Δευτέρα και την Τρίτη από τον χιονιά).

Όταν λάβουν ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ θα πρέπει να μεσολαβήσουν 10 ημέρες και μετά θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι η λήξη υποβολής των αιτήσεων θα είναι περίπου στις αρχές/μέσα Μαρτίου.

Την ακριβή ημέρα θα την ξέρουμε όταν οι προκηρύξεις λάβουν ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Γνωρίζω ότι εκατοντάδες υποψήφιοι δίνουν μάχη να προλάβουν να λάβουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Ελπίζω ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα (που προέκυψε εκ των πραγμάτων) θα τους επιτρέψει να το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περαιτέρω καθυστέρηση λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων θα θέσει σε κίνδυνο την έγκαιρη έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Και κάτι ακόμη: έχω απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων και δι’ αυτού σε όλους τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων να βοηθήσουν οι Γραμματείες των ΑΕΙ ώστε οι βεβαιώσεις ολοκλήρωσης σπουδών (αρκούν αυτές και δεν απαιτείται να γίνει ορκωμοσία) να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατόν. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. 

Υπενθυμίζουμε ότι στόχος του ΑΣΕΠ, είναι να εκδώσει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ώστε να προλάβει στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας να τοποθετήσει στα σχολεία τους αναπληρωτές. Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός, ωστόσο οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ίσως χρειαστεί να μεταθέσουν την έκδοση των πινάκων για λίγο αργότερα.

Αυτό θα συμβεί διότι, βάσει νόμου, απαγορεύεται κατά τη διαδικασία των εκλογών η δημοσίευση αποτελεσμάτων για προσλήψεις στο δημόσιο. Το καλό νέο, ωστόσο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, η νομοθεσία επιτρέπει στην Αρχή όλο αυτό το «παγωμένο» διάστημα να επεξεργάζεται δεδομένα, ώστε να έχει έτοιμους τους πίνακες και να τους δημοσιεύσει μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών που θα στελεχώσουν τα σχολεία (πάνω από 40.000) το νέο σχολικό έτος 2022/23 θα “αντληθούν” από τους νέους πίνακες, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών από τους παλιούς (τους ισχύοντες μέχρι τον Αύγουστο του 2023)

 Οι Πίνακες Κατάταξης και οι προσλήψεις αναπληρωτών

Πάνω από 150.000 εκπαιδευτικοί εκτιμάται από το υπουργείο Παιδείας ότι θα ενταχθούν στους νέους πίνακες του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μία θέση σε σχολεία γενικής παιδείας την επόμενη σχολική διετία, ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2023-2024.

Να σημειωθεί ότι από τους νέους αυτούς πίνακες κατάταξης θα προσληφθούν οι αναπληρωτές γενικής παιδείας (40 – 45.000) στα σχολεία όλης της χώρας τις δυο επόμενες σχολικές χρονιές (2023/24 και 2024/25), αφού οι υφιστάμενοι πίνακες ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Με βάση τη νομοθεσία οι πίνακες του ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση ανανεώνονται κάθε διετία. Ετσι, νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν… σειρά για μία θέση στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, όσοι πτυχιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη σε πίνακες από προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν διοριστεί, μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της διετίας έχουν ανανεώσει τα μοριοδοτούμενα ακαδημαϊκά τους προσόντα (π.χ. έχουν κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ή κάποιο άλλο τίτλο που είναι μοριοδοτούμενος). Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη βάσει της μοριοδότησης.

Η προκήρυξη θα μοριοδοτεί τους εκπαιδευτικούς, ως εξής:

Τίτλοι σπουδών

Βαθμός βασικού τίτλου σπουδώνΒαθμός × 2,5
Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ7 μονάδες
Διδακτορικό δίπλωμα40 μονάδες
Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους20μοναδες
Δεύτερος Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους8 μονάδες

Γνώση ξένης γλώσσας

Άριστη γνώση ξένης γλώσσας7 μονάδες
Πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας5μονάδες
Καλή γνώση ξένης γλώσσας3μονάδες

Άλλα ακαδημαϊκά προσόντα

Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου)4 μονάδες
Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων2 μονάδες

Εκπαιδευτική προϋπηρεσία 

Εκπαιδευτική προϋπηρεσία έως και 120 μήνες.Μία μονάδα ανά μήνα και έως 120 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο

Κοινωνικά κριτήρια

Αριθμός τέκνων3 μονάδες για κάθε ανήλικο τέκνο
Αναπηρία 50% και άνω του υποψηφίου ή συζύγου, εφόσον ο έγγαμος βίος έχει διαρκέσει τουλάχιστον 4 έτη, ή τέκνουΤο γινόμενο των μονάδων το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4 της μονάδας.

Πηγή: alfavita.gr