Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Απόφαση: Δίμηνη παράταση για το πολλαπλό βιβλίο

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.),   για δυο μήνες, χρονικό διάστημα που αρχίζει στις 28 Ιουνίου 2023 και λήγει στις 28 Αυγούστου 2023, προβλέπει χθεσινή  απόφαση την οποία υπογράφει ο υπηρεσιακός  υπουργό Παιδείας Χρ. Κίττας.

Όσες προθεσμίες έχει ορισθεί ότι αρχίζουν από την 28η Ιουνίου 2023 αρχίζουν από την 28η Αυγούστου 2023.

Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση του πολλαπλού βιβλίου και η διαδικασία επιλογής του ενός συγγράμματος από τους διδάσκοντες πάει ακόμη πιο πίσω παρότι υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Στο ΙΕΠ , το οποίο έχει επιφορτιστεί με όλες τις διαδικασίες παραγωγής των νέων βιβλίων, εκτιμούν ότι τα νέα βιβλία, θα είναι στα σχολεία το   έτος 2026  και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

 Η επόμενη διαδικασία

Όταν οι εκδότες και οι ομάδες συγγραφέων καταθέσουν τις προτάσεις τους οι  εμπειρογνώμονες του ΙΕΠ, θα περάσουν από “κόσκινο” το συγγραφικό έργο,  ανά πακέτο βιβλίων.

Οι εμπειρογνώμονες θα κρίνουν ποια από τα έργα των συγγραφέων είναι κατάλληλα και ποια όχι , ενώ θα ζητήσουν διορθώσεις , όπου αυτό απαιτηθεί.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας από τους εμπειρογνώμονες, εκτιμούν στο ΙΕΠ, ότι χρειάζεται πάνω από τρίμηνο.

Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ για να εκτυπώσει τα εγκεκριμένα βιβλία χρειάζεται να έχει στα χέρια του το συγγραφικό έργο, σε ηλεκτρονική μορφή, τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν.

Πρόβλημα με την εκτίμηση συνολικού κόστους

Επειδή καμία οικονομική μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει πόσο παραπάνω θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό η παραγωγή του πολλαπλού βιβλίου, καθώς δεν είναι γνωστός ο παράγοντας “εκπαιδευτικός” ποιο βιβλίο από το πολλαπλό  θα επιλέξει, στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει η εξής σκέψη και μάλλον απόφαση:

  •     Όταν το υλικό, το πολλαπλό βιβλίο,  θα είναι έτοιμο  σε ηλεκτρονική μορφή  ,  οι εκπαιδευτικοί της τάξης θα κληθούν “πειραματικά”  να δηλώσουν το βιβλίο της προτίμησής τους για την   σχολική χρονιά 2025-26.
  •     Με βάσει αυτές τις προτιμήσεις  (σ.σ. κατά προσέγγιση)   το υπουργείο Παιδείας θα κατανείμει τα ποσοστά των βιβλίων του πολλαπλού και θα δώσει εντολή στον ΔΙΟΦΑΝΤΟ να προχωρήσει στην ανάλογη εκτύπωση.

Η εκτύπωση μικρών ποσοτήτων βιβλίων θα “εκτινάξει” στα ύψη το κόστος

Η πρόταση  να “κόβονται” βιβλία με χαμηλό αριθμό προτιμήσεων  (εκτυπώσεων), απορρίφθηκε από τους νομικούς του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις  στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες μπορεί να πέσουν και έξω καθώς δεν υπάρχει το βασικό στοιχείο “ποσοστά προτιμήσεων βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς”, κάνουν λόγο για “εκτόξευση” του κόστους  παραγωγής των βιβλίων κατά 20 με 30%.

Σημειώνεται ότι  το κόστος  εκτύπωσης των βιβλίων ήδη διπλασιάστηκε   την τελευταία  τριετία, λόγω αύξησης των τιμών πρώτων υλών (χαρτί, μελάνι κλπ).

30 εκ. για αμοιβές συγγραφικού έργου κλπ

Στο μεταξύ   η απόφαση  ένταξης της Πράξης «Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων»   στο «ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2021-2025», προβλέπει  προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποδέκτης της απόφασης είναι το ΙΕΠ.

Η δημιουργία νέων διδακτικών πακέτων περιλαμβάνει :

  •         Βιβλίο μαθητή/μαθήτριας,
  •         Τετράδιο Εργασιών,
  •         Βιβλίο Αναφοράς κατά περίπτωση της Γενικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) με βάση τα νέα και επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών (188 Προγράμματα Σπουδών Γενικής Εκπαίδευσης: 166 νέα ΠΣ και 22 υφιστάμενα).

Τα Διδακτικά πακέτα, που περιλαμβάνουν τα προβλεπόμενα διδακτικά βιβλία, εντάσσονται μετά από αξιολόγηση στο εν λόγω Μητρώο και είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή τους μορφή μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να υπάρχει πληθώρα πηγών και πόρων κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι σχολικές μονάδες επιλέγουν το διδακτικό πακέτο που επιθυμούν προκειμένου να λάβουν σε έντυπη μορφή τα διδακτικά βιβλία. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, οι δικαιούχοι των διδακτικών πακέτων που εντάσσονται στο Μητρώο λαμβάνουν εφάπαξ μία εύλογη αποζημίωση και στη συνέχεια λαμβάνουν ετήσια αποζημίωση χρήσης, ανάλογα με τα διδακτικά πακέτα που διανέμονται στις σχολικές μονάδες.

Πηγή: esos.gr